Yüzdeki Sivilceler Akne Sorunu


 Sivilce veya tıbbi adıyla akne  en sık görülen cilt hastalıklarından biridir ve ergenlik çağında insanların hemen tümü hafif veya ağır şekliyle bu sorunu mutlaka yaşamıştır. Bu yazıda sivilcelerin genel özelliklerine değil, sivilcelerin hangi durumlarda bir hastalığa işaret edebileceği konusuna değinilecektir.

 Halk arasında sivilce olarak bilinen akne vulgaris kıl folikülü ve buna bağlı yağ bezlerinin tekrarlayan bir hastalığıdır.






Akne vulgaris en fazla yüz, göğüs, omuzlar ve sırtta yerleşir. Tedavide kullanılan birçok ilaç bulunmakla beraber, bunlar kişiden kişiye, sivilcenin şiddetine göre değişir. Hafif durumlarda sürülen ilaçlar kullanılabilirken, daha şiddetli durumlarda sürülen ilaçların yanında ağızdan içilen bir takım ilaçlar kullanılabilir. Ancak bu ilaçların hiçbiri dermatoloji uzman hekimine muayene olmadan kullanılmamalıdır. Bilinmesi gereken sivilcenin uzun süren bir hastalık olduğudur. Bu nedenle hekim tarafından verilen ilaçlar düzenli olarak kullanılmalı ve düzenli aralıklarla kontrole gidilmelidir.


Cildin alt kısmında bulunan yağ bezleri genel olarak kıl köklerinin içerisinde yer alır.Her bir yağ bezinin cildin dış tarafına açılan kanalları bulunur.Eğer bu kanallar salgılanan fazla yağdan dolayı tıkanırsa işte o zaman sivilceler meydana gelir. Cildin alt kısmında yer alan yağ bezleri yağa benzeyen ve sebum adı verilen bir madde salgılarlar.Bu sebum adı verilen madde cildi korumakla görevlidir.Sebum yağ bezleri tarafından üretilerek kanallar aracılığıyla dışarın atılır.Eğer sebum kıl kökünden dışarı çıkmazsa o takdirde bu bölgede birikerek sivilcelerin oluşmasına neden olur.Bu tıkanan kanallar biriken hücrelerin dışarı atılmasını engeller.Bu ortamda bakterilerin üreyip çoğalması için son derece uygun olan bir ortamdır.Bakterilerin bu bölgelerde çoğalması sonucunda kızarıklıklar,şişlikler ve ağrı meydana gelir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder